Att prata om döden
Har dina barn börjat undra om livets stora frågor? Ofta beror de stora frågorna på att barnen på olika sätt har kommit underfund med döden. För de flesta föräldrar är döden ett samtalsämne man bävar inför, och i många fall drar man kanske ut på betydelsen. Det är inte förrän farmor eller någon annan i närheten dör, som man kan börja prata om det. Många menar att det är bra att börja tidigare än så.
Det är inte alltid lätt att vara vuxen. Samtidigt som man tampas med ett tufft besked om en bortgången i ens närhet, så vill man också hålla ett samlat intryck inför ens barn. Det är svårt att axla rollen som den som ska planera begravningen och samtidigt befinna sig i en sorg, som kanske inte går att leva ut vid middagensbordet. På Göteborgs Begravningsbyrå kan du få gratis rådgivning och vi rekommenderar alltid dem, eftersom de strävar efter att underlätta för de anhöriga i sin sorgeprocess.
Prata ärligt om döden
”Svara så ärligt och så rakt som möjligt på barnens frågor. Att säga att den som är död ”sover” eller ”gått vidare” kan snarare väcka många funderingar. Men då vaknar ju den döda? Vart har han eller hon gått?” DN.se
Annika förlorade sitt barn i cancer, och pratar mycket om döden numera. Det är viktigt, eftersom barn ofta förstår mer än vad vi tror. Ett sätt att prata om döden därhemma är därför genom att låna böcker på bilbioteket som behandlar döden. Det behöver inte vara faktaböcker, utan böcker där döden kanske framkommer på olika sätt!
I UNT.se kan du läsa en recension om en barnbok som behandlar döden på ett bra sätt och här finns en till bok för inspiration.