Att döpa ditt barn: hur och varför?
Idag är det inte längre någon självklarhet att låta döpa sitt barn, och vissa kanske undrar: varför ska man låta döpa sitt barn? För många är det en vacker tradition som är värd att upprätthålla. Men hur går man tillväga? I den här texten försöker vi besvara dessa frågor.
Vi vill börja med ett grundläggande tips: ta hjälp av andra för att fixa praktiska saker, så att ni på riktigt kan njuta av dopdagen och uppskatta uppslutningen av familj och vänner utan att behöva stressa över småsaker som behöver fixas. Vissa vill göra dopet till en perfekt upplevelse, då är det bra att lägga ut en del av ansvaret för festen på andra: anlita en cateringfirma du litar på för att fixa maten, beställ doptårta med barnets namn, eller ett annat personligt motiv.
Varför ska du låta döpa ditt barn?
Anledningen att till att man vill döpa sitt barn kan säkert variera från fall till fall, och såhär beskriver Svenska Kyrkan dopets symboliska värde:
”I grund och botten är dopet en gåva från Gud till det lilla barnet, och allt runt omkring kan se olika ut.” – Svenska Kyrkan
Med det menar de att det inte hänger på föräldrarnas tro, något som vissa oroar sig över. Och det finns inga rätt eller fel – ni bestämmer själva, i stor utsträckning, över hur dopet ska vara utformat. Ni får möjlighet att föra en dialog med prästen och kyrkan kring datum och utförande. Och det behöver inte bli dyrt – för den som inte har råd att lägga en massa pengar på dopet kan ett kostnad- och tidseffektivt drop-in-dop vara ett alternativ.
Idag är Sverige är förhållandevis sekulärt land – idag är det färre och färre som döper sig inom den svenska kyrkan – och om man föredrar att fira den här typen av milstolpar utan kyrklig inblandning går det självklart att ha en så kallad namngivningsceremoni, istället för ett regelrätt dop. På så vis kan ni plocka russinen ur kakan och ha en fin dag med familjen, utan religiösa förtecken.